Hvordan både være snill og streng

Kan en leder være snill OG samtidig stille krav, utvise fasthet og være tydelige på virksomhetens retning?

Det er i dag 57 år siden Winston Churchill døde 90 år gammel, på samme dato som hans far døde 70 år tidligere. Churchill er en av de viktigste lederne i moderne tid og er sammen med Nelson Mandela ett av mine store historiske lederforbilder.

Å bygge fremtidstrygghet er å være snill. Et land og en virksomhets trygghet skapes gjennom ledere som tar vare på formålet, mulighetene, helheten og fremtiden, og er tydelig på retningen, systemet og rammene. En leder kan være streng og utvise fasthet og samtidig være snill. En god dommer kan være krevende og gi gule og røde kort, men kan fortsatt være veldig snill.

Nils Arne Eggen var en mester i denne kombinasjonen. Han praktiserte tøff kjærlighet. Han holdt spillerne på tå hev samtidig som han var snill og ønsket hver enkelt det beste. Denne tosidigheten skapte unike prestasjonsgrupper og resultater.

Det å være snill er ikke det samme som ettergivenhet, overdreven omsorg og å si JA til alt. MOT til å si NEI er viktig. Hver gang du sier NEI til noe sier du JA til noe annet. Jeg er minst like stolt av alt jeg har sagt NEI til som det jeg har sagt JA til.

Noen tror business handler om kynisme. Jeg mener det er en misforståelse. Mange av de jeg ser på som de største er gode til å dele suksess med andre og gi andre mye ære fremfor å fremheve seg selv. De fleste som er virkelig store mennesker og ledere brenner for å spre varme, godhet og være snill. Richard Branson, en av verdens største forretningsmenn, gründere og ledere: «Vi bør alle jobbe med oss selv for å være mer vennlige og rause.»

Du kan være snill, men allikevel ta sterk avstand fra en retning du mener er mismatch for virksomhetens helhet og fremtid. Det er ikke sikkert at du blir oppfattet som snill når du tar upopulære avgjørelser, men kjemp for de «store steinene» og virksomhetens langsiktighet og gode kultur og identitet. Tenk på integritet, oppriktighet, redelighet, oppgaven og virksomhetens målsettinger. Glem «småsteiner» og egen posisjon og vinning.

Mahatma Gandhi: «Jorden gir nok til å tilfredsstille ethvert menneskes behov, men ikke alle menneskers grådighet.»

Det å være oppriktig snill kommer innenfra, og det krever ofte mot. En øvelse: Du er i et selskap eller arrangement der du ikke kjenner så mange. Glem fokuset på deg selv mht. å prate/menge deg med de «riktige» folkene. Tenk heller på om du ser noen som er utilpass/står alene, og som du kan prate med slik at hen føler seg mer vel. Da er du er snill! Og da viser du MOT!  

«Courage is the first of human qualities because it is the quality that guarantees all the others.» Winston Churchill

Atle

24. januar 2022