1994

I 1994 er MOT i gang, med det midlertidige navnet Norske Toppidrettsutøvere mot Narkotika.

Jeg er ansvarlig for gjennomføring og utvikling – og fremdrift og tilrettelegging, med god hjelp fra Norges olympiske komité og Tollvesenet i Norge.

Sigrun er daglig sparringspartner og min avgjørende gründer- og lederstøtte. Johann O. Koss er en god samtalepartner og støttespiller.

Johann Olav Koss, Bjørn Dæhlie og jeg sender brev til andre toppidrettsutøvere, og informerer og inviterer. På Toppidrettssenteret 24. mai samles 8 toppidrettsutøvere, ledelsen i Olympiatoppen og jeg. Alle utøverne vil være med.

15. juni sender ledelsen i Norges Olympiske Komite og jeg ut en pressemelding. Vi inviterer vi til pressekonferanse 16.06.94 kl. 1600: «Noen av Norges beste idrettsutøvere har engasjert seg i kampen mot narkotika. Målet er å spre et budskap og skape en holdning blant befolkningen.»

Pressen dukker opp, og gir oss god PR. Norges befolkning blir kjent med prosjektet.

Jeg sitter i telefonen i flere timer hver dag, parallelt med at jeg løper rundt som en virvelvind for å få penger, PR og synlighet. Nasjonal media er på vår side, og VG, TV2 og NRK hjelper oss med å kickstarte MOT.

Etterspørselen tar helt av etter at vi høsten 1994 deltar på NRKs underholdningsprogram «Rondo» – et direktesendt fredagsparty med Petter Nome og Synnøve Svabø.

Det er rock’n & roll, høyt trøkk og alvor, og et av de mest populære TV-programmene på dette tidspunktet. Vi får mulighet til å markedsføre virksomheten for ca. 700.000 som ser på programmet.

Kjetil Andre Aamodt avslutter en treningssamling en dag tidligere for å delta på programmet. Jeg er glad og takknemlig. Den fantastiske oppslutningen fra toppidrettsutøverne oppleves nesten uvirkelig for meg. Det er mye «JA».

Jeg drar rundt og møter mennesker som styrker min kompetanse. Jeg besøker kollektiv for rusmisbrukere og snakker med organisasjoner, foreninger, ungdom og politifolk for å få utvidet kunnskap og ideer til vinkling av budskapet.

Inntektene kommer fra kalendersalg, Olympiatoppen og Tollvesenet.

Kalenderen «Norske Toppidrettsutøvere mot Narkotika 1995» blir finansiert gjennom støtte fra Toll- og avgiftsdirektoratet, Norges Olympiske komité og Norges Idrettsforbund. Målsetting med kalenderen var å bevisstgjøre og øke selvfølelsen til ungdom – og spre den til størst mulig del av befolkningen. En rød tråd i utøverne budskap oppfordring til å ta vare på hverandre og være bevisst i valg. 

Ingen lønnskostnader. Overskudd kr. 138.000. 50.000 av overskuddet gis til Solliakollektivet. 75.000 av overskuddet gis bort til kjøp av en ekstra narkotikahund i Tollvesenet.